Keresés:
Részletes keresés
Rendelési információk (ÁSZF) | Szállítás és fizetés | Tippek, trükkök | Linkek | Kapcsolatfelvétel | Letöltés
Tippek, trükkök

Ebben a menüpontban szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni a papírmakettek elkészítéséhez. Az itt leírtak elsősorban kezdőknek szólnak, de bízunk benne, hogy a tapasztaltabb makettezők is hasznát veszik a tanácsoknak.
Ha neked is vannak ötleteid, tapasztalataid, amelyeket szívesen megosztanál másokkal is, írd meg nekünk e-mailben, és mi elhelyezzük itt a többi mellett!

1. NÉHÁNY GONDOLAT A PAPÍRMAKETTEZÉSRŐL

Kiknek?
A papírmakettezés mindenkinek szól: fiataloknak és időseknek, gazdagoknak és szegényeknek, férfiaknak és nőknek. A papírmakettek különböző nehézségi fokokban és témákban kaphatóak.

Mi ez?
A Papírmakettezés az egyik legszórakoztatóbb és legmegnyugtatóbb hobby. Mindenki ismeri a műanyag maketteket, és tudja, hogy milyen szépek. Hinné valaki hogy a papírmakettek még ezeknél is jobban nézhetnek ki? A műanyag makettek festésére mindössze pár 100 színű festék áll rendelkezésre, ugyanakkor a nyomdában több millió színt tudnak nyomtatni. Ha nem láttál még papírból készült makettet, nem tudod, hogy mit hagytál ki!

Mikor?
Papírmodellt bármikor lehet építeni. Tévénézés vagy számítógépes játék helyett a legszebb modelleket építheted meg. Unatkozol nyáron? A modellezés a legjobb gyógyír. Volna kedved egy nagyobb projekthez, vagy csak egy kis, munka utáni kikapcsolódáshoz?

Hol?
Papírmakettezni mindenhol lehet. A konyhaasztalon, repülőgépen, az autód motorháztetején. A ragasztóban és a festékben nincsenek mérgező anyagok. A modelled alkatrészei mindaddig a papír részei, amíg ki nem vágod őket, szóval nehéz őket elveszteni.

Hogyan?
A papírmodellezés igazán könnyű. A modellek sokféle nehézségi fokban kaphatóak. Van, amelyik csak pár nagyobb darabból áll, mások pedig több ezer apró alkatrészből. Könnyen ki tudod választani a neked megfelelőt. Az összerakáshoz pedig csak a következő eszközökre van szükséged: vonalzó, olló, ragasztó, szike. Néhány színes ceruza a kéznél, szintén jól jöhet.

Miért ?
A papírmakettezés nem csak szórakoztat, hanem minden korosztály kézügyességét fejleszti. A gyerekek megtanulnak türelmesnek lenni, és odafigyelni a részletekre. Napi néhány óra modellezés növeli a koncentráló képességet, és javít az iskolai teljesítményen. Fejleszti a problémamegoldó képességet, és javítja a térlátást. Megismerteti a történelmi hátterét annak, amit éppen építünk. Egy hosszú irodai nap után segít a felnőtteknek levezetni a stresszt, főleg akkor, ha együtt makettezik a gyermekével.

2. A PAPÍRMAKETTEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

VÁGÓLAP
Vágólapra több okból is szükség van. Egyrészt, hogy megkíméljük a konyhaasztalt a szikék által okozott vágásoktól, másrészt egy megfelelő minőségű vágólapon sokkal pontosabb, jobb minőségű vágást tudunk ejteni a papíron, mint vágólap nélkül. A speciális háromrétegű "öngyógyuló" vágóalátéteket vágóeszközökkel való használatra tervezték. A vágóalátéteken történő vágás megnöveli a vágópengék élettartamát. Az OLFA vágólapok kiválóan megfelelnek ezeknek a követelményeknek, többféle méretben kaphatóak, az A4-től az A1-ig.

SZIKE
A papírmakettek készítésénél gyakran találkozhatunk apró alkatrészekkel, melyeket ollóval nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudnánk kivágni. Ehhez nagy segítséget nyújtanak a különböző formájú szikék. Az alábbi képeken látható néhány példa a pengék kialakítására. Mindenki saját maga ki tudja választani, hogy melyik pengeformával tud szebben, jobban dolgozni. Az OLFA cég szikéi kiválóan megfelelnek ezeknek a követelményeknek. A szikék élesek, használatukkor legyünk óvatosak!

Sokszor szükség lehet vastagabb kartonlapok vágására is, melyhez erősebb, vastagabb pengéjű szikék ajánlottak.

OLLÓ
Nagyobb, egyszerűbb formák kivágására használhatunk ollót. De hasznos lehet akkor is, ha csak egyszerűen nagyobb részekre szeretnénk feldarabolni a kivágandó mintákat.

RAGASZTÓ
A ragasztó kiválasztásánál fontos, hogy a ragasztó ne kössön se túl gyorsan, se túl lassan, azaz legyen elég idő, hogy megigazíthassuk egymáson az összeragasztott papír részeket, ugyanakkor hosszú percekig se kelljen tartani a ragasztani kívánt alaktrészeket a megfelelő pozícióban. Erre igen alkalmas az UHU Mindent Ragasztó, amely mérgezőanyag-mentes, erős és gyorsan száradó. (Ha ennél erősebb kötésre van szükség, ajánlott az UHU Hart hobbyragasztó.)

CSIPESZ
Az apróbb darabok kezeléséhez elengedhetetlen egy csipesz, amivel könnyen tudjuk mozgatni, ragasztani a kis alkatrészeket. Erre tökéletesen elkalmas lehet édesanyánk szemöldökcsipesze is, de a boltokban hatalmas választék áll rendelkezésre a különböző alakú és méretű csipeszekből, melyek közül mindenki ki tudja választani a számára megfelelőt.

VONALZÓ
Azoknál a daraboknál, ahol hosszú egyenes mentén kell vágni, vagy ahol kiemelten fontos a vágott felület egyenessége, jól jöhet egy vonalzó, amely mellett könnyedén vághatunk. Kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy mindenképpen fémbetétes vonalzót használjunk, mert a műanyag és fa vonalzókba könnyedén belevághatunk az éles szikével.

KÖRVÁGÓ
Gyakran találkozhatunk kör alakú alkatrészekkel, melyeket kivághatunk szikével is, de ezek kivágásánál hasznos lehet egy körvágó, amellyel sokkal pontosabb, szabályosabb kör formát nyerhetünk. Körkörös alkatrészek kivágásánál nagy hasznát vehetjük az OLFA körkivágónak. Kisebb kör formájú alkatrészek kivágásához használhatunk lyukasztót, melyet barkácsboltokban megvásárolhatunk.

 

3. KEZDŐ LÉPÉSEK

Mielőtt nekiállnánk a makettkészítésnek, és bármit is elkezdenénk kivágni, fontos, hogy végiggondoljuk magunkban, hogyan is fog összeépülni a makettünk. Lényeges, hogy milyen sorrendben ragasztjuk össze az alkatrészeket. Tanulmányozzuk át alaposan az összerakási útmutatót, próbáljuk először a "fejünkben" összerakni a modellt, és csak utána a valóságban. Egyes makettek többféle variációban építhetők meg. Ajánlatos már a legelején eldönteni, hogy melyiket választjuk, mert menet közben már nehéz változtatni rajta.

VÁGÁS

Az alktrészek kivágásánál ügyelni kell arra, hogy mindig a vonal közepén vágjunk! A pontatlan vágás később problémákat okozhat, például a kerek alkatrészek tojásalakúak lesznek, vagy két alaktrész nem passzol egymáshoz és ezáltal rés keletkezik közöttük, stb. Ezeket a hibákat utólagosan nehéz eltüntetni.
Mindig csak azokat az alkatrészeket vágjuk ki, amelyeket be is építünk a modellbe, ezzel elkerülhetjük, hogy az apró alkatrészek elkeveredjenek. Jól jöhet, ha kivágás után az egyes darabok hátoldalára ráírjuk azok számát, így később könnyen be tudjuk őket azonosítani.
Vágáshoz mindig éles pengét használjunk! Az életlen penge meggyűrheti, kirojtosíthatja a papír szélét, melyet később nem, vagy csak nehezen lehet korrigálni!
Mindig használjunk vágóalátétet! Így a vágás minősége szebb lesz, a penge élettartama hosszabb.
Ügyeljünk arra, hogy mindig merőlegesen tartsuk a vágóeszközünket:


Sokszor találkozhatunk olyan alkatrészekkel, melyeknek a belsejéből kisebb-nagyobb darabokat ki kell vágni. Ezeknél mindig a belső résszel kezdjük, és csak azután vágjunk a külső kontúr mentén, így elkerülhetjük a darab elszakadását.
Hosszú, egyenes vonalak vágásához használjunk vonalzót!
És nagyon FONTOS, ha a pengénket nem használjuk, mindig tegyük rá a kupakot, még akkor is , ha csak 10 másodpercig tesszük félre. A szabadon hagyott penge balesetveszélyes!

HAJLÍTÁS, HENGERÍTÉS

A vágáshoz hasonlóan a hajlításnak is pontosnak kell lennie. A vonalakat hajlítás előtt egy tompa pengével karcoljuk meg, ezáltal könnyebb lesz a dolgunk, és pontosabb eredményt kapunk. Ügyeljünk, hogy csak a papír legfelső rétegét vágjuk meg, nehogy véletlenül teljesen átvágjuk a papírt! Hátránya ennek a megoldásnak, hogy a hajtáson látszani fog egy fehér csík. Ezt viszont könnyedén eltűntethetjük egy megfelelő színű filctollal vagy akár egy vékony ecsettel és vízfestékkel is átfesthetjük. Egy másik megoldás lehet még, ha alulról törjük meg a papírt hajlítás előtt, de ez nehezebb és időigényesebb feladat.

A hengerítés, formaadás talán az egyik legnehezebb művelet a papírmakettek építése során. Fontos, hogy az alaktrészek összeragasztás előtt már a lehető legpontosabban a végleges formájukat vegyék fel. Semmiképpen se próbáljuk meg úgy összeragasztani azokat, hogy nem formáltuk meg előtte, mert ebben az esetben könnyen megtörhet a papír. Időigényes művelet, de megéri a befektetést. A hengerítésre több megoldás is lehetséges, a legegyszerűbb talán, ha egy megfeleő átmérőjű hengeres testtel és a kezünk segítségével tesszük ezt meg, de akár használhatjuk a vonalzónk élét is.

Mindenki meg fogja találni a maga számára legmegfelelőbb megoldást, utána már csak türelem és gyakorlás kérdése...

RAGASZTÁS

Mielőtt összeragasztanánk két alaktrészt, mindenképpen próbáljuk egymáshoz őket, ellenőrizzük, hogy pontosan illeszkednek-e. A legtöbb esetben található rajtuk ragasztófül, de van amikor ezt nekünk kell elkészítenünk.
A ragasztóanyagból lehető legkevesebbet használjunk, mindig csak éppen annyit, amennyi feltétlenül szükséges, és egyenletesen hordjuk fel a ragasztandó felületre. Sajnos a legtöbb ragasztó szálakat húz maga után, amiket minél hamarabb tüntessünk el. A ragasztófoltokkal teli makett nem néz ki túl ízlésesen!
Ha a ragsztót felvittük, pontosan illesszük egymáshoz a két alaktrészt. Nem kell megijednünk, ha ez nem sikerül elsőre tökéletesen, ha megfelelő minőségű ragsztót választottunk, mindig van lehetőségünk egy kis utánigazításra. Ezt követően, szükség szerinti ideig szorítsuk még egymáshoz az alkatrészeket, amíg a ragasztó el nem éri a megfelelő keménységet. Fontos, hogy soha ne dolgozzunk azonnal tovább a frissen összeragasztott darabokkal, biztosítsunk még egy kis száradási időt, és addig készítsük elő a következő műveletet...

folyt. köv.

Jó szórakozást!
A Papírmakett.hu csapata
Social Network
Paprmakett.hu a Facebookon
Kosár
A kosarad üres.
0Kosár tartalma:
0FtÖsszesen:
Üdvözlünk Vendég
Népszerű termékek
Akciós termékek